Wat is scouting

Scoutinggroep

Dr. Saal van Zwanenberg

Op deze pagina vind je de volgende onderwerpen:


- Wat is scouting?

- Onze scoutinggroep

- Uniform

- Hoe kan ik lid worden?Wat is scouting?


Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander. Zo ontwikkelen kinderen en jongeren zich op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen ze de ruimte om te ontdekken en te leren. Knopen leggen en vuurtjes stoken doen we nog steeds, maar scouting is veel meer dan dat. Met scouting heb je wel 30 hobby’s in één keer.


Scouting is in 1907 opgericht in Engeland door Lord Baden Powell. Er zijn scoutinggroepen over de hele wereld. Alle scoutinggroepen in  Nederland zijn aangesloten bij de overkoepelende organisatie Scouting Nederland. Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland en heeft 100.000 actieve leden! De 87.000 jeugdleden en 25.000 vrijwilligers van Scouting zijn verdeeld over meer dan 1.100 Scoutinggroepen. Meer informatie over scouting in Nederland vind je op www.scouting.nl.Onze scoutinggroep


Onze groep is vernoemd naar Salomon (‘Saal’) van Zwanenberg. Hij was een van de oprichters van Organon. Hij heeft veel betekend voor Oss en daarom wilden Truus van Buul en Thea ter Borg hun nieuwe scoutinggroep naar hem vernoemen. De groep werd opgericht in 1982 voor de kinderen in het centrum van Oss, waar nog geen scoutinggroep was. Er werd begonnen met een welpengroep, en door de jaren heen zijn daar anderen zgn. speltakken bijgekomen. Lees meer over onze speltakken hier.


We hebben de beschikking over een blokhut bestaande uit een houten oudbouw en stenen nieuwbouw aan de Pattonstraat in Oss. Daar worden elke week voor de leden opkomsten gehouden. Onze blokhut het Zwanennest is niet te huur.


 

Uniform


Het uniform is het visitekaartje van onze vereniging. Alle speltakken dragen het uniform bij opkomsten, kamp en andere scoutingactiviteiten. Het geeft duidelijk aan dat we een groep zijn en de leden zijn duidelijk te herkennen op straat, wat alles ook veiliger maakt. Elke speltak heeft zijn eigen kleur blouse, maar we hebben allemaal dezelfde donkerblauwe groepsdas. Bij het uniform hoort een blauwe broek. Ook hebben we een groepsshirt. Dat kan gedragen worden als het warm is, maar neem altijd je uniform mee, want die doen we aan bij het openen en sluiten van de opkomsten.


Onder de veelgestelde vragen staat een tekening waarop je kunt zien waar de insignes op het uniform moeten.


 

Hoe kan ik lid worden?


Als je benieuwd bent naar scouting dan mag je 5 keer gratis komen kijken. Daarna beslis je of je wilt blijven. Je vult een aanmeldingsformulier in, dat je krijgt van de leiding of hier kunt downloaden. Vanaf je inschrijving betaal je contributie. Bij veelgestelde vragen kun je vinden wat een lidmaatschap van scouting kost.


Onder het kopje speltakken op deze website vind je wanneer en hoe laat jouw leeftijdsgroep opkomst heeft. Neem contact op met de leiding van de speltak om af te spreken wanneer je het beste kunt komen kijken. Iedereen is welkom!

Copyright © 2018 Scouting dr. Saal van Zwanenberg - webmaster@scoutingsaal. nl